Consells de prevenció visual

SALUT

Cuidar-se és tenir hàbits saludables, una dieta sana rica en verdures, fruita o peix blau entre d'altres, una ingesta adequada de vitamines, ja sigui a través de l'alimentació o de suplements, i el consum d'elements antioxidants que semblen tenir beneficis per a la salut en general i, en concret, per a la salut ocular.

Un temps adequat de son ajuda a preservar la nostra salut visual. Totes les habilitats visuals es mostren beneficiades a través del descans.

ESPAI

És molt recomanable, per aconseguir un bon rendiment visual en la nostra tasca o treball, disposar d'un espai ordenat. Evitarem així distraccions que afavoreixin les pèrdues de fixació, la falta de concentració i la despesa energètica.

Hauríem de comptar amb un mobiliari ergonòmic i d'acord amb les dimensions de l'usuari. De la mateixa manera és important aconseguir un espai amb una temperatura temperada i comptar amb una bona ventilació que ens renovi l'aire.

LLUM

Sempre que sigui possible utilitzarem llum natural sobre la zona de treball. De nit hauríem d'utilitzar una llum directa recolzada per una llum ambiental amb una intensitat tres vegades menor. El focus el disposarem a l'esquerra en el cas d'un destre ia la dreta per als esquerrans evitant així les ombres en l'escriptura.

En treballs amb pantalla és molt més important la il·luminació ambient. Cal evitar els reflexos de llums o finestres sobre la pantalla.

DISTÀNCIA

Sempre, si és possible, utilitzarem una superfície de treball inclinada entre 20 º a 30 º que ajudarà a mantenir la postura més dreçada.

Si utilitzem ordinador, la pantalla hauria de situar-se a una distància mínima d'entre 40 a 50 cm dels nostres ulls i llegint sobre paper o escrivint la distància hauria de ser d'entre 35 a 40 cm de mitjana. Com una orientació, aquesta distància hauria de coincidir aproximadament amb el nostre número de calçat.

POSTURA

L'esquena ha de tocar el respatller de la cadira, els peus han de reposar a terra i les cames han d'estar en angle recte i no han d'estar creuades.

És primordial guardar una postura adient mantenint els dos ulls a la mateixa distància del paper i comptar amb una bona il·luminació.

No és recomanable llegir molta estona en seients que no permetin complir aquestes premisses, com al sofà, el llit o estirats a terra.

DESCANSOS

Els nostres ulls, igual que tota la resta d'òrgans dels sentits, necessiten períodes de descans per recuperar la frescor i no saturar-se. En mirar la televisió procurarem fer pauses cada hora. Una opció saludable és aprofitar els talls de publicitat per aixecar-nos o canviar d'activitat visual.

Si utilitzem l'ordinador descansarem cada 40 minuts procurant flexibilitzar l'acomodació mirant a distància, per exemple per una finestra. En la lectura hem de ser més estrictes amb descansos cada 30 minuts.